Åšwiat eMki
ROLADA
Sk³adniki: CIASTO 10 dag m±ki krupczatki lub tortowej 15 dag cukru pudru 5 ¿ó³tek 7 bia³ek 1 ³y¿eczka proszku do pieczenia 1 ³y¿ka octu (pó³ na pó³ z wod±) MASA 1 galaretka wcze¶niej przygotowana 1 kostka mas³a extra 2 ¿ó³tka 4 ³y¿ki cukru 1/2 szklanki mleka zmiksowane truskawki Przepis na ciasto: ¯ó³tka utrzeæ z cukrem dodaj±c ocet. Na ¿ó³tka wy³o¿yæ ubit± pianê z bia³ek i lekko wymieszaæ. Nastêpnie dodaæ m±kê z proszkiem do pieczenia, wymieszaæ. Masê wy³o¿yæ na wcze¶niej przygotowan± blachê (na du¿y piekarnik), wy³o¿on± papierem do pieczenia. wyrównaæ i wstawiæ do ¶rednio nagrzanego piekarnika. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wyjêciu zwin±æ (ciasto musi byæ jeszcze gor±ce) i owin±æ w ¶ciereczkê. Po wystygniêciu prze³o¿yæ mas± i galaretk±. Zwin±æ. Przepis na masê: Galaretkê przygotowaæ wed³ug przepisu na opakowaniu. Ostudziæ. ¯ó³tka utrzeæ z cukrem. Na gotuj±ce siê mleko wy³o¿yæ ¿ó³tka i mieszaæ. Gdy masa siê zagotuje, odstawiæ do wystygniêcia. W tym czasie utrzeæ mas³o i dodaæ do masy. Utrzeæ. Na koniec dodaæ zmiksowane truskawki. Uwaga! Krem mo¿na zrobiæ w ró¿nych smakach, na przyk³ad: truskawkowym (dodaj±c zmiksowane z cukrem truskawki - ilo¶æ wed³ug uznania), cytrynowym lub kakaowym. Prz³o¿enie rolady: Przy brzegu ciasta uk³adamy galaretkê, nastêpnie krem i zwijamy tak, aby galaretka znalaz³a siê w ¶rodku. Smacznego! |
Podstrony
|