ďťż
Ĺwiat eMki
Czy będą dopuszczone hostie z genetycznie modyfikowanego ziarna?
Hostie upieczone z genetycznie modyfikowanej pszenicy mogą nie spełniać wymogów prawa kanonicznego – uważa ks. Seán McDonagh, znany irlandzki komentator kwestii dotyczących ekologii i środowiska naturalnego. Zdaniem kapłana watykańska Kongregacja Nauki Wiary może podejść do kwestii komunikantów wytworzonych z transgenicznego ziarna podobne jak w przypadku bezglutenowych hostii dla tych, którzy cierpią na celiakię. Prawo kościelne w tym przypadku pozwala na użycie hostii z minimalną zawartością glutenu, nie dopuszczając do posługiwania się komunikantami pozbawionymi kompletnie mąki pszennej. "Dotąd genetycznej modyfikacji poddane zostały kukurydza, soja, olej rzepakowy Canola i ziemniaki. Wiele firm zajmujących się biotechnogią chciałaby genetycznie modyfikować także pszenicę. Jeśli to przejdzie, pojawi się pytanie, czy taka pszenica może być uznawana podczas Eucharystii?" – pisze ks. McDonagh na łamach "Intercom", pisma wydawanego przez Konferencję Biskupów Irlandii. Ksiądz cytuje przy tym fragment Kodeksu Prawa Kanonicznego o tym, że chleb w Ofierze Eucharystycznej powinien być "czysto pszenny i świeżo upieczony, aby nie było żadnego niebezpieczeństwa zepsucia"(Kan. 924). Duchowny przypomina, że genetycznie modyfikowana pszenica nie jest zrobiona tylko z samej pszenicy, gdyż, aby ją uodpornić na herbicydy (chemiczne środki ochrony roślin), dodawane jest białko. Zdaniem księdza rodzi to pytanie, czy taka pszenica jest ważna materią dla sprawowania Ofiary i sakramentu Eucharystii. "Jeśli Kongregacji Nauki Wiary, bez względu na argumenty zdrowotne podnoszone ze strony chorych na celiakię, nie uznała hostii bezglutenowych za ważną materię dla Eucharystii z powodu usunięcia z nich białka zboża, jak może usankcjonować genetycznie modyfikowaną pszenicę, w której dodano białko uodparniające na środki chwastobójcze?"– zastanawia się katolicki publicysta. W 2004 roku z powodu protestów konsumentów amerykański koncern Monsanto zrezygnował z wytwarzania genetycznie zmodyfikowanej pszenicy. Technologia takiej produkcji jest znacznie bardziej skomplikowana niż w przypadku genetycznie zmodyfikowanych odmian kukurydzy i soji. KAI |
Podstrony
|