ďťż
Ĺwiat eMki
Sernik na zimno
Składniki na spód: •150 g pokruszonych biszkoptów •100 g rozpuszczonego masła Składniki na masę serową: •500 g twarogu o niskiej zawartości tłuszczu •250 g cukru •sok z połowy cytryny •otarta skórka z połowy cytryny •aromat waniliowy •20 g żelatyny •1/2 szklanki wrzątku (około 100 ml), do rozpuszczenia żelatyny •150 g jogurtu naturalnego •300 ml śmietany kremówki Pokruszone biszkopty wymieszać z roztopionym masłem na jednolitą masę. Wyłożyć nią dno tortownicy. Zmiksować twaróg, cukier, wanilię, sok i skórkę z cytryny do czasu rozpuszczenia cukru. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, wymieszać, lekko ostudzić, połączyć z jogurtem i dodać do masy serowej. Dokładnie wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno. Dodać ją do masy twarogowej i dokładnie wymieszać. Wyłożyć masę do formy z ciastem, przykryć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki. Na torciku ułożyć owoce , zalać tężejącą galaretką. S M A C Z N E G O [ |
Podstrony
|