Szarlotka

Åšwiat eMki
Szarlotka

Sk³adniki
•jab³ka 1,5 kg
•cukier kryszta³ do posypania jab³ek wg uznania
•cynamon do posypania jab³ek wg uznania
ciasto
•m±ka 2 i 1/2 szkl
•mas³o 1 kostka
•cukier puder 1/2 szkl
•cukier waniliowy 1 opakowanie
•¿ó³tka 3 szt
•¶mietana kwa¶na 2 ³y¿ki
•proszek do pieczenia 2 ³y¿eczki

Sposób przyrz±dzenia
Ze sk³adników na ciasto wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie czê¶ci i rozwa³kujemy na wielko¶æ standardowej blachy.
Jedn± czê¶æ wyk³adamy na posmarowan± t³uszczem blachê i podpiekamy w piekarniku w temp 190 st. W tym czasie jab³ka obieramy ze skórki i ¶cieramy na tarce o grubych oczkach.
Wyjmujemy z piekarnika spód placka, k³adziemy na nim przetarte jab³ka, sypiemy cukrem kryszta³em i cynamonem. Ca³o¶æ przykrywamy drugim ciastem. Gêsto nak³uwamy widelcem i wk³adamy do piekarnika.
Pieczemy na z³oty kolor w temp 190 st. Po wyjêciu z piekarnika wyjmujemy z blachy. Odstawiamy do wystygniêcia i posypujemy wierzch cukrem pudrem.

S M A C Z N E G O
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • angamoss.xlx.pl
  • Powered by WordPress, © Åšwiat eMki