Åšwiat eMki
Szarlotka
Sk³adniki •jab³ka 1,5 kg •cukier kryszta³ do posypania jab³ek wg uznania •cynamon do posypania jab³ek wg uznania ciasto •m±ka 2 i 1/2 szkl •mas³o 1 kostka •cukier puder 1/2 szkl •cukier waniliowy 1 opakowanie •¿ó³tka 3 szt •¶mietana kwa¶na 2 ³y¿ki •proszek do pieczenia 2 ³y¿eczki Sposób przyrz±dzenia Ze sk³adników na ciasto wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie czê¶ci i rozwa³kujemy na wielko¶æ standardowej blachy. Jedn± czê¶æ wyk³adamy na posmarowan± t³uszczem blachê i podpiekamy w piekarniku w temp 190 st. W tym czasie jab³ka obieramy ze skórki i ¶cieramy na tarce o grubych oczkach. Wyjmujemy z piekarnika spód placka, k³adziemy na nim przetarte jab³ka, sypiemy cukrem kryszta³em i cynamonem. Ca³o¶æ przykrywamy drugim ciastem. Gêsto nak³uwamy widelcem i wk³adamy do piekarnika. Pieczemy na z³oty kolor w temp 190 st. Po wyjêciu z piekarnika wyjmujemy z blachy. Odstawiamy do wystygniêcia i posypujemy wierzch cukrem pudrem. S M A C Z N E G O |
Podstrony
|