ďťż
Ĺwiat eMki
Ziemniak
Stopień toksyczności - bardzo wysoki O tym, że ziemniaki są trujące często zapominamy, ale nie tylko my. Niech będzie przestrogą następujący cytat: Ziemniaki przechowują się nieźle, ponadto gotowanie, czy pieczenie zazwyczaj zabija niebezpieczne mikroorganizmy, ale nawet zupełnie jałowe kartofelki mogą nieść w sobie niebezpieczeństwo... Solanina jest substancją miejscowo drażniącą, łatwo wywołującą martwicę tkanek. Pokarmowe zatrucia solaniną powodują biegunkę, wymioty, ślinotok, bóle głowy i senność. O spowodowanie tych zatruć często obwiniane są produkty mięsne. Solaninę możemy znaleźć w zepsutych, kiełkujących ziemniakach, a jej największe stężenia wykrywano w łupinach. W czasach nam współczesnych (z kilkudziesięcioletnią tolerancją dokładności) zatrucia solaniną notowano w wojsku. Cytat pochodzi ze strony http://www.inkluz.pl/arch.../heuresis3.html Substancje trujące to solanina i chakonina (sterydowy glikoalkaloid), solanidyna, choplina, acetylcholina, toksyna - powstająca w wyniku działania grzybów i bakterii, risbitina w chorych ziemniakach. Solanina w owocach, kiełkach i bulwach (naświetlone oczka z kiełkami zawierają do 5% solaniny), zielonych ziemniakach i wszystkich nadziemnych częściach. Niedojrzałe owoce zawierają 1%, kwiat i ziele 0,5%, spleśniałe bulwy do 5% solaniny. Główne substancje ziemniaka znajdują się do 1,5 mm pod skórką. Mechanizm działania Solanina drażni błonę śluzową przewodu pokarmowego i po resorpcji działa hemolitycznie, a po krótkim czasie również hamująco na układ nerwowy. Dawki toksyczne Owca 100 - 225 mg/kg solaniny p.o. Królik 20 - 30 mgkg solaniny i.p. Człowiek 200 mg solaniny ca 2,8 mg/kg p.o. Objawy kliniczne Bydło: brak apetytu, biegunka, drgawki, paraliż. Owce: osłabienie, brak koordynacji ruchów, szybko śmierć. Konie: zapalenia błony śluzowej żołądka i jelit, szybkie tętno śmierć. Świnie: niepokój, brak koordynacji ruchów, drgawki, senność, brak apetytu, wymioty, biegunka albo zaparcia, szerokie źrenice, gwałtowna śmierć. Leczenie: Odtruwanie Leczenie objawowe. Zapobieganie zatruciom: Ziemniaki podaje się zwierzętom wyłącznie gotowane lub parowane i gniecione. Staranie wymyte przed gotowaniem, trzeba usunąć części nadgniłe oraz przemarznięte, a także kiełki lub wyrośnięte pędy. One zawierają najwięcej substancji szkodliwych dla zdrowia zwierząt (http://members.chello.pl/e.zylinski/kroliki/jesc8.html) Podobnie jest z człowiekiem - gotowanie wypłukuje i zmniejsza stężenie solaniny w ziemniakach do znikomych wartości, które są zupelnie nieszkodliwe (http://hyperreal.info/drugs/go.to/art/2241) Objaśnienie skrótów: p.o. - doustnie i.p. - dootrzewnowo Tłumaczenie w większej częsci ze strony http://www.vetpharm.unizh...en/0042_vet.htm Pozostałe wykorzystane fragmenty są w odpowiednich miejscach zaznaczone. Artykuł powstał z powodu kontrowersji wokół ziemniaka, zwłaszcza surowego. rafers |
Podstrony
|